Bedrijfsoverdracht binnen de familie? Geen makkelijke afweging.

Publicaties

Er vinden veel bedrijfsoverdrachten plaats binnen de familie. Vaak betreft het een volgende generatie. In deze blog een aantal aspecten die bij bedrijfsoverdracht binnen de familie een rol kunnen spelen.

Een aantal decennia geleden was het meer gebruikelijk dat een bedrijfsopvolging plaatsvond van de ene op de andere generatie. We zien echter dat de animo van deze volgende generatie om het bedrijf van Pa en Ma over te nemen is afgenomen in de loop van de tijd. Zeker bij de wat kleinere MKB-ondernemingen. Zoon en dochter hebben Pa en Ma vaak jarenlang keihard zien werken, terwijl ze zelf anders in het leven staan. Ze hechten veel belang aan vrije tijd en andere aspecten van het leven. Dit geldt zeker als ze een goede opleiding hebben gevolgd. Ze kunnen dan een leuke en goedbetaalde baan vinden voor 36 uur in de week. In de voetsporen treden van Pa en Ma wordt dan minder aantrekkelijk.

Het is bovendien nog maar de vraag of de volgende generatie over voldoende ondernemerskwaliteiten beschikt. Bij veel MKB-ondernemingen is het succes vaak te danken aan de kwaliteiten van de ondernemer. Kan de opvolger binnen de familie dat evenaren? U kent ongetwijfeld de verhalen over de tweede of de derde generatie die een mooi bedrijf door mismanagement naar de knoppen hielp.

Als er meer kinderen zijn, moet er soms een keuze gemaakt worden wie de opvolger wordt en dat is geen makkelijke keuze. In dat geval wordt er ook wel eens gekozen voor een gezamenlijke opvolging. Dan ligt het bekende gevaar van “meerdere kapiteins op dat ene schip” op de loer.

Daarnaast speelt bij opvolging in de familie het aspect van de prijsvorming een rol, zeker als er meer kinderen zijn. Ouders willen kinderen die het bedrijf overnemen natuurlijk niet het vel over de oren halen. Maar de prijs moet wel realistisch zijn in het belang van de kinderen die de onderneming niet overnemen. Bovendien kijkt de fiscus mee om oneigenlijke schenking te voorkomen.

Overname binnen de familie kan al met al een prima alternatief en een goede zet zijn, maar het kan ook ongewenste problemen opleveren. Het is dus zaak om een afgewogen beslissing te nemen. Laat u daarom vroegtijdig informeren over de mogelijkheden. Wij zijn graag bereid onze expertise op dit terrein met u te delen in een vrijblijvend gesprek. Onze partners hebben ruime ervaring met bedrijfsoverdrachten binnen familiebedrijven.

bedrijfsopvolging, bedrijfsoverdracht, familiebedrijf, Ron Pustjens
Vorig bericht
Column van Raimond Takkenberg in Kijk op Noord Holland Zuid: Uw familiebedrijf overdragen aan uw kinderen?
Volgend bericht
Waarom zou ik mijn bewindvoerderskantoor verkopen?