De functie van een shortlist bij bedrijfsovername

Publicaties

Wat is de functie van een shortlist bij een bedrijfsovername?

Als een ondernemer zijn bedrijf ter overname wil aanbieden is het natuurlijk belangrijk om een geschikte koper te vinden. Er kunnen verschillende methoden worden gebruikt om een goede koper op te sporen. Ze heeft een ervaren overnameadviseur vaak een uitgebreid netwerk dat hij kan raadplegen. Er zijn ook een aantal gespecialiseerde digitale platforms beschikbaar waarop ondernemingen ter overname kunnen worden aangeboden.

Een iets minder frequent ingezette aanpak is de zogenaamde shortlist. Toch is dat een prima middel om mogelijke overnamekandidaten te bereiken. De shortlist is een lijst van een (beperkt) aantal overnamekandidaten die in aanmerking zouden kunnen komen. Deze lijst bestaat meestal uit maximaal tien namen. De shortlist wordt opgesteld in samenwerking tussen de overnameadviseur en de ondernemer die zijn bedrijf te koop aanbiedt. De ondernemer heeft immers zicht op de sector waarin hij opereert. De spelers in de markt zijn bij hem bekend en vaak kan hij een inschatting maken welke partijen mogelijkerwijs geïnteresseerd kunnen zijn. De overnameadviseur benadert deze kandidaten vervolgens. Dat kan keurig door de voordeur. De overnameadviseur zoekt dan telefonisch contact met de mogelijke koper, stelt zich voor en vraagt of hij of zij een kopje koffie mag komen drinken. Hij geeft aan dat hij een bedrijf in bemiddeling heeft dat mogelijk interessant kan zijn. Maar vaak gebeurt dit ook wat formeler per ouderwetse brief, met een echte postzegel erop, op briefpapier van de overnameadviseur. Tegenwoordig vallen brieven op, want die worden niet meer zo vaak verstuurd. In de brief gebruikt de overnameadviseur dan een korte anonieme introductie van het bedrijf dat hij in bemiddeling heeft en mogelijk interessant kan zijn voor de potentiële kandidaat. Soms wordt er gereageerd door de geadresseerden. Als niet wordt gereageerd, zoekt de overnameadviseur telefonisch contact en refereert aan de brief. Vaak komt dan van het een het ander en is het op deze wijze gebruiken van een shortlist regelmatig het startpunt om te komen tot een succesvolle transactie.

Mocht u ook interesse hebben om uw bedrijf op deze wijze te verkopen, neem dan contact op met een van onze Overname-Experts.

blog, shortlist
Vorig bericht
Nieuwsbrief Overname-Experts, september 2022
Volgend bericht
Nieuwsbrief Overname-Experts, november 2022