Een roerig jaar

Nieuws

Dynamiek.

De zon scheen volop in januari. Zakelijk gezien dan: Rentes laag, klimmende beurskoersen en volle orderportefeuilles.

In februari was in het nieuws een beginnetje zichtbaar van een grote verandering in de wereld. In maart dachten we er met een lockdown van een aantal weken te zijn, nuchter als we zijn. Maar dat zag er anders uit toen in april en mei de NOW regelingen aangekondigd werden en de eerste geruchten over een faillissementsgolf aanzwelden. Van juni tot en met augustus was er een licht herstel van het ondernemersvertrouwen zichtbaar. De zomer was mooi, de horeca mocht weer beperkt open en in september kwam er geen faillissementsgolf. Die golf is er op het moment van schrijven – eind december-  ook nog niet geweest. Met (deels) thuiswerken, enkele IT aanpassingen,  afstand houden en vooral doorwerken kwamen we in oktober. Later, in november en december ontstond een licht onbehaaglijk gevoel vanwege stijgende besmettingscijfers. Toch hebben vele ondernemers (creatief) door kunnen produceren. En heeft de overheid zich ingezet om ondernemers snel te helpen.

Onze conclusie.

Onze conclusie is dat de Nederlandse ondernemers taai weerstand bieden aan de – voor sommigen van hen- gure economische omstandigheden. Overname-Experts is met 10 man sterk erg druk bezig voor hen. We hebben in de tweede helft van dit jaar tientallen ondernemers kunnen helpen door het aantrekken van extra financieringen of een extra aandeelhouder. Voor sommige ondernemers was dit wel het moment om de onderneming te verkopen. Misschien eerder dan verwacht. En voor de ondernemers die juist de wind in de rug kregen dit jaar: ook zij zijn weer op overname-pad. Wij hebben dit jaar ruim 50 aan/verkoop transacties begeleid. Zowaar zijn er ook vele jonge ondernemers die van een –onzekere- baan juist nu de stap naar ondernemerschap toch durven maken.

En er zijn meer lichtpuntjes: Er is immers geen vertrouwenscrisis zoals in 2008-2009 en Nederland beschikt wel over vele (taaie) hardwerkende ondernemers. We hopen met het vaccin in aantocht dat midden volgend jaar de zon weer voor alle ondernemers voorzichtig gaat schijnen.

corona, overnamemarkt, positief
Vorig bericht
Cash & Debtfree leveren van de aandelen
Volgend bericht
Terugblik overnamemarkt 2020 en vooruitzichten voor 2021.