Opvolging binnen de familie

Bent u eigenaar van een familiebedrijf of bedrijfsopvolger? Voor de overname van een familiebedrijf spelen nog meer zaken een rol dan bij een puur zakelijke bedrijfsovername. De partners van Overname-Experts kennen de kritische aandachtspunten en hebben diverse overnames succesvol mogen begeleiden.

Familie en zakenpartners: aandachtspunten overname familiebedrijf

Veel familiebedrijven zijn al generaties lang in de familie. Op een bepaald moment staat de nieuwe generatie klaar en komt de tijd van overdracht. Maar vaak zijn er naast de overdrager en opvolger meer partijen in het proces betrokken, denk bijvoorbeeld aan andere kinderen. Naast familie wordt u ook zakenpartners, maar naast dat u zakenpartners wordt, bent u ook nog steeds familie. Hoe regelt u dat?

Belangrijke vragen bedrijfsovername

Anders dan bij andere overnametrajecten komen bij de overdracht van een familiebedrijf specifieke vraagstukken aan bod:

Is de overnameprijs niet te hoog: Kan de overnemer het wel opbrengen? Hoe voorkom je dat er teveel belasting betaald moet worden?
Is de overnameprijs niet te laag: Kan de overdrager wel goed rondkomen met de opbrengst? Worden andere kinderen niet benadeeld? Gaat de fiscus wel akkoord?
Kan er gebruik gemaakt worden van de Bedrijfs Opvolgings Regeling (BOR)?
Hoe moet het gefinancierd worden: Kan dat door de overdrager tegen een gunstige rente en welke risico’s zijn daaraan verbonden?
Welke invloed houdt de overdrager? Of doe je de overdracht in stappen?
Hoe structureer je de overdracht in juridische zin?

Dit vraagt specialistische kennis. Veelal werken de partners van Overname-Experts nauw samen met de accountant en/of de huisbankier.

Meer informatie overdracht familiebedrijf

Wilt u meer informatie over de overname van uw familiebedrijf? De Overname-Experts adviseren en begeleiden u graag. U kunt voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie contact met ons opnemen.