Management Buy Out van RAD Torque Systems BV te Soest

Aankoop bedrijf, Waardebepaling

Opdracht:

Eind 2016 werden wij ingeschakeld door Marcel Birkhoff, directeur van RAD Torque Systems BV te Soest. Hij was reeds in gesprek met de aandeelhouder van het bedrijf, het Canadese moederconcern, om een Management Buy Out te doen. RAD BV verzorgt in Europa en het Midden Oosten de exclusieve distributie van topkwaliteit momentsleutels, die veel gebruikt worden in de wind- en energie industrie.

Actie:

Het 1e deel van de opdracht was een objectieve bedrijfswaardering van de aandelen die de basis zou moeten vormen voor de koop/verkoop van de aandelen. Ondanks een aantal zeer specifieke aspecten die daarin meegewogen moesten worden konden beide partijen zich goed vinden in de uitkomsten van onze pragmatische DCF-waardering. Vervolgens werden alle andere condities van de overname verder uitgewerkt. Daar de bedrijven als producent en distributeur ook in de toekomst op dezelfde wijze zullen blijven samenwerken, was het van groot belang om zaken als distributierecht en gebruik van de naam RAD contractueel goed vast te leggen. Een belangrijk onderdeel van de opdracht was natuurlijk ook de financiering van deze buy out.

Resultaat:

Ondanks de vele zakelijke items wilden we de goede onderlinge relatie uiteraard niet laten verstoren. Dat is goed gelukt. Na een goede voorbereiding en via korte communicatielijnen met koper en verkoper werd de intentieovereenkomst van de MBO getekend en zijn in januari 2018 de aandelen overgedragen. De verkoper was bereid een deel van de koopsom als vendor loan te verstrekken en bij de huisbankier werd de resterende kredietbehoefte met een scherp voorstel gehonoreerd, gebaseerd op het vertrouwen in de koper en een goede en bestendige cashflow. Voor de vele contracten werd een beroep gedaan op een internationaal ervaren jurist. Zowel koper als verkoper zijn zeer tevreden over het proces en het bereikte resultaat.

Koper: “De samenwerking met John Oostveen beviel uitstekend! Zijn pragmatische aanpak sloot zeer goed aan bij onze wensen en manier van zakendoen. Zijn frisse blik en heldere analyse van onze “business” leidde tot de nodige zelfreflectie en goede discussies. Tijdens het overname traject behield John het overzicht voor de diverse partijen waardoor we de transactie op tijd konden afronden. Ik zou John van harte kunnen aanbevelen voor een bedrijfswaardering of overname”.

De betrokken Overname Expert: John Oostveen

john oostveen, koop bedrijf, Management Buy out, waardebepaling
Vorig bericht
Verkoop sociale onderneming die jongeren helpt naar school en werk (De Jonge Krijger)
Volgend bericht
Aankoopbegeleiding en financiering auto glas specialist Midden Nederland