Verkoop aandelen La Bonbonnerie BV

Uitgelicht, Verkoop bedrijf, Waardebepaling

Referentie: Verkoop aandelen La Bonbonnerie BV.

la-bonbonnerieOpdracht:

Eind 2019 kregen wij van Erick Doelitzsch en Inge Gradisen de opdracht de verkoop van hun bedrijf La Bonbonnerie BV te begeleiden. Zij zijn ruim 20 jaar geleden met deze groothandel in chocola, bonbons, snoep en thee gestart. Ze zijn nu op een leeftijd gekomen om over bedrijfsoverdracht na te gaan denken. Er was inmiddels al eens een geïnteresseerde geweest, die de vraag over verkoop aan hen had gesteld. Maar dan blijkt al gauw dat zo’n bedrijfsovername veel specifieke deskundigheid en ervaring vergt. Met John Oostveen als Overname-Expert aan hun zijde kon het verkoopproces worden opgestart.

Actie:

We zijn begonnen met het opstellen van een Informatiememorandum en het maken van de bedrijfswaardering. Daarbij speelden 2 zaken een belangrijke rol: winstgevendheid en omvang werkkapitaal. Om de beoogde verkoopprijs te kunnen realiseren moest er voldoende winst worden gemaakt en daarom is eerst gekeken welke stappen mogelijk waren om dat te verbeteren. Ook de hoogte van het werkkapitaal heeft direct invloed op de te realiseren koopsom. Bij deze groothandel was een relatief groot werkkapitaal onvermijdelijk, omdat je altijd voldoende voorraad nodig hebt en er ook altijd een aanzienlijke post debiteuren open staat. De afgesproken betaaltermijn van de afnemers kon niet worden veranderd, maar met een proactief debiteuren- en voorraadbeheer werd het werkkapitaal geoptimaliseerd.

Vervolgens zijn we gestart met het benaderen van geschikte kandidaat kopers van de door ons samen opgestelde short list. Dat resulteerde heel snel in een LOI. Maar helaas gooide corona roet in het eten en kwam de financiering niet rond. Toen bleek dat dit niet zo maar opgelost kon worden werd besloten de propositie alsnog breed in de markt te zetten, wat zeer veel respons opleverde. Er is toen met een aantal kandidaten gesproken en dat resulteerde in een duidelijke voorkeur voor Lysanne Denneboom (een MBI-kandidaat samen met een investeerder). Van meet af aan hadden wij met haar een uitstekende klik en ook hadden we het volste vertrouwen dat zij La Bonbonnerie naar een mooie toekomst zou kunnen leiden.

Resultaat:

Er is een mooie deal gesloten tot tevredenheid van beide partijen. De aandelen zijn op 18 januari 2021 overgedragen. Er is eveneens een meerjarig huurcontract voor het OG van Verkoper gesloten, zodat het bedrijf op de bestaande locatie gevestigd blijft.

Hoe kijkt verkoper er op terug?

Erick Doelitzsch: “Het was een zware bevalling maar het is uiteindelijk naar ieders tevredenheid toch gelukt. John, we willen jou vooral bedanken voor je goede en standvastige begeleiding bij de verkoop van ons mooie bedrijf. Nogmaals bedankt voor de prettige samenwerking, we zullen jou zeker aanbevelen!”

De betrokken Overname-Expert: John Oostveen

bedrijf verkopen, bedrijfsovername, Bonbon, Bonbonnerie, john oostveen, referentie, verkoop, verkoop aandelen, Verkopen
Vorig bericht
Verkoop aandelen Klever Boor- en Perstechniek BV aan Van Gelder Groep
Volgend bericht
Verkoop bouwonderneming Jack Gorissen Bouw aan Habenu – Van de Kreeke Bouw